Na Gymnáziu J. G. Tajovského neštrajkuje len jeden pedagóg

13.09.2012 Banská Bystrica

Banská Bystrica 13. septembra (TASR) – Jednou z mnohých banskobystrických škôl, ktoré sa dnes zapojili do celoslovenského učiteľského štrajku, je aj Gymnázium J. G. Tajovského. "Dnes sme vyhlásili ostrý štrajk, aby sa splnili určité požiadavky. Najhoršia situácia je v postavení nepedagogických pracovníkov," uviedol médiám člen štrajkového výboru Jaroslav Šatánek, ktorý má 35-ročnú prax a vyučuje spoločensko-vedné predmety. Na škole dnes štrajkuje 91,7 percenta zamestnancov.

Z 84 zamestnancov školy sa do štrajku zapojilo 77. Z učiteľov neštrajkuje len jeden, (celkovo ich je 62), z 22 nepedagogických pracovníkov sa zapojilo do štrajku 17.

Podľa Šatáneka je ich základnou požiadavkou zvýšenie miezd o 10 percent, tiež chcú, aby išlo viac finančných tokov do školského systému. Priblížil, že pedagóg s 35-ročnou praxou zarobí v čistom okolo 700 eur, "keď sa darí," dodal. A teda, keď učí nadpočetné hodiny alebo krúžkovú činnosť. Začínajúci učitelia sú na tom výrazne horšie, v hrubom zarobia okolo 500 eur, výrazne pod minimálnou mzdou sú nepedagogickí pracovníci. Šatánek podotkol, že mocní sa o stredné školy zaujímajú, len keď sa blížia voľby, nakoľko je tu silná voličská základňa.

"Ak nevyjdú vyššie orgány v ústrety, bohužiaľ, myslím si, a to je môj osobný názor, že sa žiaci a rodičia stanú rukojemníkmi, pretože aj v odbore školstva potrebujeme jedného Kolára, toho, ktorý bojoval za záujmy lekárov," dodal Šatánek. Podľa jeho slov sú pripravení aj na ďalšie akcie, možno aj v súvislosti s maturitami.

Predsedníčka Základnej organizácie Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku pri Gymnáziu J. G. Tajovského Alica Farbiaková upozornila, že nejde len o ich platy, vôbec školstvo je podfinancované. "Niekedy nemáme ani papiere, učebné pomôcky, nemáme učebnice, nemáme z čoho učiť, žiakom učivo prefocujeme," podotkla Farbiaková. Tiež upozornila, že v pedagogickom zbore majú málo mladých zamestnancov. Mladí sa totiž nechcú dať na dráhu učiteľa, keďže z platov by neuživili rodiny.
 

Vyberte región